Sidor

tisdag 29 november 2011


För någon dag sen kom första snön här och det var så mysigt att se ett snötäcke på marken även om det var tunt. Det känns lite roligare att ställa fram ljusstakar och stjärnor då, och jag har både hunnit med att adventsbaka och pysslat lite. Jag har bakat smarriga saffransbullar med mandelmassa i och även gjort munk, vilket är jättelätt faktiskt men längre tillbaka innan jag ens provat så var jag säker på att det måste vara väldigt komplicerat. Jag använder bara vetebrödsreceptet på mjölpåsens baksida, formar munkar med ett munkmått och när de jäst klart så doppas de i hett ister. Jag provade även på att göra några ckokladdoppade munkar, riktigt gott!




I lördags så var jag tillsammans med ett par vänner, Johan och Fanny, på julmarknad och där sålde vi bland annat vetevärmare, rågmjöl som Johan malt själv, handledsvärmare och små fina virkade julpynt som Fanny gjort och jag bidrog med dörrkransar och kvastar av björnmossa. Det mesta gick åt och det var en riktigt trevlig dag. 


 Jag tänkte visa hur lätt det är att göra fina och praktiska kvastar av björnmossa. Dessa har använts bland annat för att sopa glöden ur bakugnarna och björnmossan innehåller kisel vilket gör att den inte tar eld så lätt trots att den är så torr. Den rötar inte heller, så den går inte att kompostera. Björnmossans gröna hår torkar ihop efter ett tag, men reser sig åter så fort de blir fuktiga igen. De är även fina att ha som prydnad vid t ex spisen.

Lite användbara redskap

Tygband i fina färger


Jag rensar mossan från barr och annat som följer med från skogen. Sen lägger jag ihop en lagom bunt mossa.

Jag snurrar ihop det som ska bli skaften på kvasten med en grön tunn ståltråd, sen klipper jag den gröna borstdelen jämn.

Jag gjorde både stora och små kvastar.

Runt kvastskaftet satte jag fast banden. För att få bandet att sitta bra så kan man sy fast det med en nål och tråd.

De små är ca 15 cm långa.

De stora blev ca 25 cm långa.

Det är kul att man på ett enkelt sätt kan göra så fina saker av naturen. 

Jag kom hastigt och lustigt på under lördagen att den faktiskt var första advent på söndagen, och jag hade ingen adventsljusstake. Så man tager vad man haver, en gammal pajform i aluminium, fyra blockljus och mossa fick duga. Enkelt och snyggt!





Den blev till och med finare än vad jag förväntat mig.


onsdag 16 november 2011

Det blir inte mycket bloggande just nu. Jobb, renoveringar och ommålningar tar all min tid, men jag försöker slänga in nåt inlägg då och då. Just nu håller vi på med ett rum på övervåningen, och där står en fin gammal vedspis som inte har använts på minst 20 år om inte 30. Den var svår att elda i sa de äldre släktingarna som bodde här förut, det var så dåligt drag. Vi tänkte att det är ju värt att prova iallafall för det vore ju underbart att även kunna elda på övervåningen. Vi gjorde rent den ordentligt från tjocka lager förhårdnad aska som var som stora flak. I den lilla ugnen hittade vi en gammal bankbok som någon gömt en gång i tiden.. jag vet inte varför vi inte ens har öppnat där och tittat förut.
Sen kollade vi om det verkade finnas något drag och jodå, det fanns det. Så vi gjorde eld och gissa om det brann! Inte det minsta problem med dåligt drag eller att det rykte in, så jag vet inte vart dom fått den idén från riktigt.



Nu på morgonen gjorde jag genast eld där uppe, det blir ju en sån härlig värme av vedspisar. Så när vi renoverat klart det rummet ska jag ha en stor fåtölj bredvid spisen där jag kan sitta med en tekopp och bara njuta!

Visst ser denna inbjudande ut?



Jag tror faktiskt att jag skulle trivas utmärkt i någon av dessa vackra fåtöljer.


torsdag 3 november 2011


Jag har provat på att baka en citronkaka som verkligen gjorde succé bland vänner och bekanta. Så det receptet ska ni få ta del av idag.

Tysk citronkaka
175 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Rivet skal från en halv citron

Saften från en citron
2 dl florsocker

Smörj och bröa en liten springform (ca 22 cm i diameter)

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp ägg och socker pösigt. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Rör ner rivet citronskal. Häll sedan i det smälta smöret och rör om tills smeten är helt slät.

Häll smeten i springformen, grädda sedan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40-50 minuter. Känn efter med en provsticka.

Pressa saften ur en citron och blanda med 2 dl florsocker ( det går bra att späda med lite vatten om det blir för tjockt) blandningen ska vara ganska lättflytande. Vill man få en gulare färg så kan man tillsätta gul karamellfärg.

När kakan är klar, flytta över den till en tallrik eller serveringsfat. Gör små hål i kakan, med t ex provstickan. Stick igenom hela kakan ner till botten. Häll över citron- och florsockerblandningen och låt den sjunka ner igenom hålen i kakan. Ställ sedan citronkakan i kylen, helst ska den stå över natten för att få bästa smak.